Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.04.2011 19:21 - Картографират напълно мозъка
Автор: gorokhan Категория: Технологии   
Прочетен: 739 Коментари: 0 Гласове:
0





image
Учени откриха нов метод за картографиране на мозъка
EPA/БГНЕС
Учени от лондонския University College откриха нов метод за картографиране на мозъка, съобщи Ройтерс, цитирана от в. "Класа". Откритието е поредната стъпка към създаването на компютърен модел на мозъка.
Методът представлява едновременно картографиране на функциите на отделните неврони и връзките между тях. Откритието ще помогне за ранно диагностициране на мозъчни заболявания като Алцхаймер, шизофрения и мозъчен удар. Това е най-големият напредък в търсенето на причините за болестта на Алцхаймер и подобни на него, при които се наблюдава деградация в психическите способности и атрофия на кората на мозъка (разрушаване на мозъчните клетки).
Науката все още не може да обясни на какво се дължат дегенеративните заболявания на мозъка. Новият метод е изпробван експериментално върху мозъците на лабораторни мишки. На тях са направени снимки с висока резолюция, за да се установи какви са промените при външно дразнение. Учените са успели да установят кои от невроните отговарят на определени външни стимули, както и да идентифицират връзките на стотици нервни клетки.
Ръководителят на изследването Том Мърсик-Флогел съобщи, че е започнало разплитането на пъзела на мозъка. Той уточни, че след като се като изяснят функциите и връзките на нервните клетки в мозъка, учените ще успеят да разработят компютърна симулация на това, как този толкова сложен орган работи.
Откритието на британските учени е стъпка към създаването на новата неврологична област, наречена конектомика. Тя ще изучава и картографира връзките между невроните, познати като синапси. Синаптична връзка обозначава наличието на специфичен контакт между мембраните на две клетки, от които поне едната е нервна (неврон). Ако учените в бъдеще успеят да обяснят взаимодействията между тези връзки и как се осъществява преносът на информация между тях, ще отговорят на въпроса и как се пораждат усещанията и възприятията.
Въпреки важността на откритието учените са скептични. Според тях трябва да минат дълги години, докато успеят да разгадаят функциите на всеки отделен неврон и чак тогава могат да изследват връзката му с другите мозъчни клетки. Това е трудна задача, като се има предвид, че в мозъка съществуват около 100 милиарда нервни клетки, като всяка от тях е свързана с хиляди други клетки. Това прави общо около 150 000 000 000 000 отделни връзки. За да бъде създадена пълна електронна карта на мозъка, са нужни и свръхмощни компютри.

Източник: News.dir.bg


Тагове:   наука,   технологии,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gorokhan
Категория: Технологии
Прочетен: 1108387
Постинги: 703
Коментари: 457
Гласове: 44
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031