Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.04.2011 17:36 - Превръщат прозорците в електроцентрали
Автор: gorokhan Категория: Технологии   
Прочетен: 2348 Коментари: 2 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


image
Изобретението ще позволява на стъклата в дома да генерират електричество, без да ни лишават от гледката
Bulphoto
Учените от Масачузетския технологичен институт са разработили технология, която един ден ще позволи цялата повърхност на прозорците в домовете да се използва за генериране на електроенергия, без да се намалява тяхната прозрачност, съобщи сайтът на института, цитиран от в. "Класа".
Ключовият фактор в изобретението е фотоволтаична клетка, базирана на органични молекули, която улавя енергията на инфрачервената светлина, като в същото време пропуска видимата светлина. Фотоволтаичните клетки могат да бъдат поставени като покритие върху обикновените стъкла на прозорците, за да предоставят енергия за осветление и други устройства в дома, като освен това цената за инсталирането им няма да е висока, тъй като ще се използват вече поставените прозорци.
В момента между половината и две трети от цената на обикновените тънки соларни системи отива за инсталация, обяснява Владимир Булович, който е професор по електроинженерство в института. Прозрачната фотоволтаична система, която Булович е разработил заедно със своя колега Ричард Лунт, може да елиминира голяма част от тези разходи.
При предишните опити да бъдат създадени прозрачни соларни клетки те или са били с изключително ниска ефективност (превръщат в енергия по-малко от 1% от достигащата до тях слънчева светлина), или са блокирали твърде голяма част от слънчевата светлина, за да могат да намерят практическо приложение в прозорци.
Учените от Масачузетския технологичен институт обаче са успели да намерят специфична химическа формула за клетките, така че когато се комбинира с частично отразяващо инфрачервената светлина покритие, се получава както висока степен на прозрачност за видимата светлина, така и по-висока ефективност от предишните версии, сравнима с тази на непрозрачните органични фотоволтаични клетки.
Материалът ще се използва и в еластични материали, които допълнително да се поставят на вече съществуващите прозорци, обяснява Лунт. За допълнително предимство на новите клетки се смята това, че тяхното производство не включва процеси, при които се консумира много енергия, както при производството на силиконови соларни клетки. Освен това новата система би блокирала голяма част от затоплящия ефект на слънчевата светлина, навлизаща през прозорците, което би ограничило разходите за охлаждане през летните месеци.
Работата по проекта обаче е все още на много ранен етап, признава Булович. Досега учените са постигнали ефективност от 1,7% при прототипните соларни клетки, но очакват с допълнителното развитие да успеят да увеличат ефективността до 12%, с което те ще са сравними със съществуващите соларни панели. Те се надяват технологията да се превърне в практичен търговски продукт до десет години.

Източник: News.dir.bg


Тагове:   наука,   технологии,


Гласувай:
3



1. stix - Звучи ми като фантастика, но това е ...
21.04.2011 18:00
Звучи ми като фантастика, но това е бъдещето. :)
цитирай
2. raders - Само ми е чудно защо непременно на ...
21.04.2011 18:30
Само ми е чудно защо непременно на прозорците ще се монтират соларни клетки. Ами то може и по покривите /както го и правят/ също по стените, панелите и пр, и пр. Проблемът не е къде ще се монтират и в какво тези клетки. Технологията вече е измислена и върши работа. Проблемът е в цената на всичко това.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gorokhan
Категория: Технологии
Прочетен: 1108946
Постинги: 703
Коментари: 457
Гласове: 44
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031